Riksåklagaren överklagar en hovrättsdom om hets mot folkgrupp

Händelsen som riksåklagaren väljer att överklaga till Högsta domstolen ägde rum under en demonstration i Göteborg i september 2017, arrangerad av Nordiska motståndsrörelsen (NMR).

14 personer åtalades för åsiktsbrottet hets mot folkgrupp under en olaglig demonstration i Göteborg 2017.

Tyr-runan – Hets mot folkgrupp

Personerna från NMR ska ha burit uniformer, sköldar och plakat med den nordiska symbolen Tyr-runan efter den fornnordiska guden Tyr som symboliserar kamp och seger.

Personerna dömdes för en rad andra brott men friades för hets mot folkgrupp.

Friade i tingsrätten samt hovrätten

Tingsrätten lik väl som hovrätten ogillade åtalet eftersom Tyr-runan var tryckt på olika föremål och ska därför likställas med en tryckt skrift, vilket innebär att tryckfrihetsförordningen ska gälla. Vid den typen av brott är det bara Justitiekanslern som kan väcka åtal.

Nordiska Asa-samfundet ställer sig starkt kritiska

På sin hemsida rasar Nordiska Asa-samfundet efter att förundersökning inletts för hets mot folkgrupp för att ha använt Nordiska symboler. Så här skriver styrelsen bland annat.

Att se dessa företrädare för folket vara så enormt dåligt pålästa och öppna för ett förbud av vårt nordiska kulturarv och en del av vårat fornnordiska alfabet /Futhark är skrämmande. Runorna har funnits så mycket längre än några moderna politiska grupper och en runa kan varken vara höger, vänster eller mitt i mellan.

En Runa är för oss i Asa-samfundet en viktig del av vårat arv och ursprung, en länk till våra förfäder och deras kunskap. Det är en del av runalfabetet och det skulle vara absurt att komma på iden att förbjuda bokstäver i språket oavsett vilka grupper som använder dem.

Styrelsen – Nordiska Asa-samfundet

Riksåklagaren Petra Lundh gör dock en helt annan bedömning.

– Det finns tidigare fall som liknar detta där man dömt för hets mot folkgrupp. Det handlar om demonstrationer där deltagarna haft enhetlig uniformsliknande klädsel, burit en viss symbol och där man hållit tal. Den stora skillnaden är att man i det här fallet burit en symbol som inte är lika välkänd som nazistsymbol som till exempel hakkorset är och att man inte haft uniformer från 30- och 40-talen.

Petra Lundh – Riksåklagare

Recent Post

SVT hängde ut och kränkte Linda i sitt hem

Man döms för tusentals barnpornografiska bilder

Gängledare från Märstanätverket frias från dödsolycka

Kvinna tände eld på sin bil med hennes funktionshindrade dotter i baksätet

Beställde kokain från Colombia via DHL