15 års fängelse för man i Jordbro som försökte mörda kvinna

En 27-årig man från Jordbro knivskadade en kvinna medan hon höll deras gemsamma barn i famnen. Tack vare en granne som ingrep överlevde kvinnan. Nu har mannen dömts till 15 års fängelse och utvisning för mordförsök.

Det var den 13 juni i år som en kvinna knivskadades så allvarligt av den man hon låg i skilsmässa med, att det är ett under att hon överlevde. Kvinnan och den 27-åriga gärningsmannen har två gemensamma barn, 5 och 7 år gamla. På grund av skilsmässan och rädsla för mannen bodde kvinnan med sina barn på ett skyddat boende.

Den aktuella dagen skulle mannen ha barnen och kvinnan träffade en vän. Under kvällen kontaktades kvinnan av mannen som sa att hon var tvungen att komma till lägenheten i Jordbro då ett av barnen var sjukt. Mannen hämtade kvinnan och hennes väninna och körde till sin lägenhet. När de kom fram till lägenheten ville han inte att väninnan skulle följa med upp så hon fick vänta i bilen. Väl i lägenheten framkom det att inget barn var sjukt utan att mannen sagt det för att få med sig kvinnan till bostaden. Istället handlade det om att han blivit upprörd över en bild på henne i sociala medier.

Kvinnan bestämde sig för att lämna lägenheten med sina barn, ett av barnen höll hon i sin famn. I trapphuset utdelade mannen ett flertal knivhugg mot henne. Kvinnan kurade ihop sig för att skydda sitt barn samtidigt som hon fick motta flertalet hugg, i överkropp, hals och huvud. En granne reagerade på skriken från kvinnan och barnen vilket gjorde att mannen avbröt sina gärningar och sprang därifrån. Grannen larmade polis och ambulans och vårdade kvinnan till dessa var på plats. De skador kvinnan fick var livshotande.

Gärningsmannen kunde gripas samma dag i samband med att han försökte ta sitt liv. Han har nu dömts till 15 års fängelse och utvisning för försök till mord. Han ska dessutom betala ett skadestånd på 212 350 kronor till kvinnan.  

”Utan grannens agerande hade vi haft två barn utan en mamma”

– En polisiär framgångsfaktor är att första patrullen på plats har gjort bra förstahandsåtgärder trots svåra förutsättningar med brottsplatsen i trapphuset. Det har också gjorts en bra rättsmedicinsk undersökning av rättsläkare, säger Åsa Eldebrink, en av utredarna som arbetat med ärendet vid sektionen för brott i nära relation, polisområde Stockholm syd.

Polisen vill också särskilt lyfta grannen som reagerade och avbröt attacken.

– Utan grannens vaksamma och rådiga agerande hade vi idag haft två små barn utan sin mamma, säger Michael Johansson, chef för polisens sektion för brott i nära relation, polisområde Stockholm syd.

Försvårande omständigheter enligt tingsrätten

Den 1 januari 2020 infördes straffskärpning gällande mord och livstids fängelse, vilket också gett ett högre straffvärde för försöksbrott. Straffvärdet för brottet, om det hade fullbordats, hade enligt tingsrätten motsvarat livstids fängelse. Mordförsöket har enligt tingsrätten innefattat moment som är försvårande ur straffvärdesynpunkt, bland annat lyfts de försvårande omständigheterna att gärningen riktats mot en före detta närstående och att den begåtts inför de gemensamma barnen. Gärningen har varit både oprovocerad och mycket hänsynslös. Åklagaren lyfter också omständigheten att gärningsmannens motiv har varit att bevara eller återupprätta familjens och hans heder.

Läs mer om polisens arbete med brott i nära relation

Nyhet från
Polisen Stockholms län

Recent Post

Cyril Hellman reder ut debatten om Guccikepsar

Kokainligan i Karlstad

Klimataktivist som blockerade trafiken börjar gråta under tingsrättsförhandling

Danjal Kanani frias från marknadsmanipulation för Newton Nordic AB

Societetsprofilen Nina von Krusenstierna lurade “Vid Din Sida” på pengar