Mordet på Ellinor Johansson

Henrik Rudgård och Ellinor Johansson träffades under sommaren 2021. Vid tiden för den åtalade händelsen var de förlovade och bodde tillsammans i en lägenhet på Lidingö. De flesta av förhörspersonerna har haft regelbunden kontakt med Ellinor Johansson och Henrik Rudgård. De har i korthet uppfattat att Ellinor Johansson och Henrik Rudgård hade en kärleksfull relation, men att de drack för mycket alkohol. Fanny Kronqvist och Ola Sundin har uppgett att Henrik Rudgård, som normalt är tystlåten och lugn, kunde ha ett väldigt hett temperament när han tittade på fotboll. Några av förhörspersonerna har även uppgett att Henrik kunde vara svartsjuk.

Cecilia Liljeström Hermansson har uppgett att Ellinor Johansson den1 september 2023 berättade för henne att det hade försvunnit pengar från hennes konto och att Henrik Rudgård hade erkänt att det var han. Även Fanny Kronqvist har uppgett att Ellinor Johansson på sistone hade berättat att Henrik Rudgård olovligen använt hennes bankkort och stulit kontanter från henne. Två veckor före händelsen berättade Ellinor Johansson förFanny Kronqvist att hon var på väg att göra slut på relationen medHenrik Rudgård. Fanny Kronqvist har också uppgett att hon träffadeHenrik Rudgård och Ellinor Johansson på kvällen den 12 september 2023 och att hon upplevde att det var en kylig och konstig stämning dem emellan.Henrik Rudgård har bekräftat att han och Ellinor Johansson drack för mycket alkohol. Han har dock förnekat att han varit svartsjuk eller aggressiv mot Ellinor Johansson.

Den 12 september 2023 kom Fanny Kronqvist och Barry Hampson till lägenheten en stund tidigt på kvällen. De umgicks och drack vin. NärFanny Kronqvist och Barry Hampson hade gått tittade han ochEllinor Johansson en stund på fotbollsmatchen som Sverige spelade. De såg inte hela matchen eftersom det gick dåligt för Sverige. De gick och la sig tillsammans runt klockan elva på kvällen och då var det en bra stämning mellan dem. Ellinor Johansson skulle jobba dagen därpå. Hon hade tagit lugnande medicin och sin hjärtmedicin. De somnade nakna bredvid varandra i skedposition. Han låg bakom henne och höll om henne. Under natten vaknade han upp av att han låg halvt liggandes över henne med sin arm om hennes hals. Det kändes som att Ellinor Johansson petade på honom och han såg att hennes hals låg i hans armveck. När han märkte det så drog han undan sin arm. Han gick upp för att gå på toaletten och kan ha satt sig i soffan en stund. När han kom tillbaka till sängen la han sig på sin sida, cirka en kropps avstånd från Ellinor Johansson, och tittade lite på Youtube. Han tänkte inte på om Ellinor Johansson andades. Han vaknade upp på morgonen av ljuset och petade Ellinor Johansson på axeln. Han frågade om hon skulle gå upp, men hon reagerade inte. Han började skaka om henne, men tänkte just då inte på om hennes kropp kändes kall. Ellinor Johansson visade inga tecken på att vakna och då kändes det som allt gick sönder. Han försökte få liv i henne och placerade sina fingrar på hennes hals för att känna om hon hade puls. Han kan ha flyttat på kuddarna efteråt, i samband med att han omplacerade henne och la ett täcke över henne. Han vet inte varför han inte gjorde några upplivningsförsök eller varför han inte kontaktade polis eller ambulans. Han var inte onykter när han vaknade på morgonen men chockad.

Genom obduktionsrapporten (inkl. kompletteringar), analyssvaret från Rättsmedicinalverket, brottsplatsundersökningen och sakkunnigutlåtandet från NFC har i huvudsak följande framkommit om fynden som påträffades på Ellinor Johanssons kropp och de rättsmedicinska slutsatserna kring dessa. Rättsteknikernas sammantagna bedömning vid brottsplatsundersökningen var att Ellinor Johansson legat i sängen och där blivit utsatt för våld i sådan utsträckning att underliggande skador, karakteristiska för strypning, uppstått på båda sidor av hennes hals. Dödstidpunkten bedömdes ha ägt rum någon gång under den 13 september 2023. Därefter har Ellinor Johansson lämnats kvar i sängen, liggandes på mage tills hon anträffades av polis. Resultaten från topsprover som togs på båda sidor av Ellinor Johanssons hals talade extremt starkt för att en mindre del av DNA på vänster och höger framsida av halsen kom från Henrik Rudgård.

Straffet blev fängelse i 18 år för mord.

Lyssna på hela rättegången här:

Recent Post

TV4-profil från “Robinson” döms för grovt barnpornografibrott

Mordet på Ellinor Johansson

Cyril Hellman reder ut debatten om Guccikepsar

Kokainligan i Karlstad

Klimataktivist som blockerade trafiken börjar gråta under tingsrättsförhandling