Frågor och svar om inreseförbudet till Sverige

Sverige har infört ett tillfälligt inreseförbud för att begränsa icke-nödvändiga resor till Sverige över en yttre gräns, det vill säga från länder utanför EU/EES med undantag för Schweiz. Beslutet gäller i dagsläget till och med 31 mars 2021.

Svenska medborgare och EES*-medborgare omfattas inte av inreseförbudet, och resor inom EU/EES berörs inte. Det finns också flera undantag, bland annat får utlänningar som bor i 8 länder resa in. Läs mer på sidan Så påverkas resandet till Sverige från länder utanför EU/EES av coronapandemin

På denna sida har vi samlat vanliga frågor och svar om inreseförbudet. Vänligen notera att Polismyndigheten inte besvarar enskilda frågor via e-post eller telefon. Operatörerna som svarar på 114 14 har samma information som finns tillgänglig på denna sida. Sidan finns också på engelska: Frequently asked questions about the temporary entry ban to the EU via Sweden.

Om inreseförbudet till Sverige från Storbritannien och Danmark

Sverige införde den 22 december 2020 ett inreseförbud vid resor från Danmark och Storbritannien som gäller till 21 januari 2021. Skälet är att minska och hindra smittspridningen av en ny typ av covid-19-viruset. 

Inreseförbud till Sverige från Storbritannien och Danmark

För inresa från övriga länder beskrivs undantag till inreseförbudet nedan.

EES*

= EES-länder inkluderar Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.

Schweiz ingår inte i EES, men omfattas av samlingstermen EES* på denna sida. Deras medborgare samt medborgare i San Marino, Andorra, Monaco och Vatikanstaten inkluderas i termen EES*-medborgare. Från och med 1 januari 2021 måste brittiska medborgare omfattas av ett undantag för att få resa in. Brexit: Vad gäller från 1 januari 2021

Uppdateringar kommer publiceras löpande på regeringens webbplats och regeringens Frågor och svar – tillfälligt inreseförbud till EU via Sverige (på regeringens webbplats).

Det tillfälliga inreseförbudet förlängs till och med den 31 mars 2021 och ändras med anledning av Brexit.

Förordning om tillfälligt inreseförbud vid resor från Danmark eller Förenade kungariket till Sverige.

Förordning om ändring i förordningen (2020:1258) om tillfälligt inreseförbud vid resor från Danmark eller Förenade kungariket till Sverige (2020-12-23)

Förordning om ändring i förordningen (2020:1258) om tillfälligt inreseförbud vid resor från Danmark eller Förenade kungariket till Sverige (2020-12-31)

Resor från dessa länder omfattas inte av inreseförbudet och det är därmed tillåtet att resa in till Sverige från alla dessa länder. Förutom Danmark, där ett striktare inreseförbud tillämpas fram till 21 januari 2021.  Däremot har polisen sedan 2015 möjlighet att genomföra gränskontroller vid inre gräns.

Tillfälliga gränskontroller – polisens arbete

Text av:
Polisen

Recent Post

Cyril Hellman reder ut debatten om Guccikepsar

Kokainligan i Karlstad

Klimataktivist som blockerade trafiken börjar gråta under tingsrättsförhandling

Danjal Kanani frias från marknadsmanipulation för Newton Nordic AB

Societetsprofilen Nina von Krusenstierna lurade “Vid Din Sida” på pengar