Misstänkt i mordärende greps på Landvetter

Mannen häktades i somras i sin utevaro som misstänkt för inblandning i ett uppmärksammat mord i Göteborg. På fredagen greps han av polis på Landvetters flygplats i samband med att han steg av ett flygplan från Gambia.

Gripandet kunde ske tack vare att polisen i region Väst samverkat nära med Fast-gruppen på polisens Nationella operativa avdelning, Noa.

Fugitive Active Search Team (Fast) är svensk polis främsta förmåga för att lokalisera och gripa internationellt efterlysta personer misstänkta för allvarlig brottslighet i Sverige och utomlands.

Även åklagare, Interpol samt polisen i Gambia har ingått i samarbetet.

– För mordutredningen är det av största betydelse att mannen nu förts till Sverige. Alla inblandade har lagt ned stort engagemang i fallet. Framför allt Fast-gruppens medarbetare har varit avgörande för att den misstänkte kunde lokaliseras och föras till Sverige, säger Tobias Bergkvist, chef för polisens regionala utredningsenhet.

Utredningen har pågått sedan mordet inträffade den 3 maj, då en man sköts till döds utanför porten till en fastighet i Gamlestan i Göteborg. Mordet skedde vid 19-tiden på kvällen. Bara några timmar senare hade polisen gripit tio personer som anhölls misstänkta för delaktighet i dådet. En av de tio försattes senare på fri fot och är avförd från utredningen.

– Det senaste gripandet innebär att vi kan bringa större klarhet i en mordutredning som har klara kopplingar till grov organiserad brottslighet, säger Tobias Bergkvist.

För närvarande är 15 personer häktade, varav den nu gripne mannen varit häktad i sin utevaro. Förutom mordet den 3 maj rör polisens förundersökning även misstankar om förberedelse till mord på tre släktingar till den mördade mannen.

– Att polisen fått tillgång till krypterad datakommunikation har haft betydelse för utredningen, säger Tobias Bergkvist.

Den man som nu gripits ingår i samma konstellation som flera av de övriga 14 och anses ha en ledande roll i nätverket. Mannen häktades i somras i sin utevaro misstänkt för anstiftan till mord i ett fall och stämpling till mord i tre fall.

Nyhet från
Polisen

Recent Post

Cyril Hellman reder ut debatten om Guccikepsar

Kokainligan i Karlstad

Klimataktivist som blockerade trafiken börjar gråta under tingsrättsförhandling

Danjal Kanani frias från marknadsmanipulation för Newton Nordic AB

Societetsprofilen Nina von Krusenstierna lurade “Vid Din Sida” på pengar