Svensk medborgare gripen till havs av spansk polis – hade 1,5 ton kokain i lasten

Spanska Policía Nacional har tillsammans med la Armada gått ombord på en segelbåt som var på väg till den spanska kusten med 50 balar innehållande 1 500 kilo kokain i en operation där fyra besättningsmedlemmar greps. En av dom är en svensk medborgare.

Detta är det sjätte fartyget som den spanska polisen har slagit till mot där kriminella organisationer försökt att smuggla narkotika. Spansk polis har beslagtagit 13 ton kokain hittills i år.

Narkotikahandeln har intensifierats sjövägen mellan Sydamerika och Spanien under de senaste månaderna sedan maffian från öst Europa köper drogen i Sydamerika och för den till EU med sportbåtar eller segelbåtar.

Utredningen började redan 2022 då polisen fick information om ett nätverk av narkotikahandlare som skulle använda Spanien som logistikpunkt för att genomföra en stor kokainoperation. Polisen upptäckte segelbåten som skulle användas av organisationen i en hamn i Alicante och identifierade dess besättningsmedlemmar.

Båten som seglade under amerikansk flagg seglade till Teneriffa där det gick i land, lämnade falska uppgifter och ändrade sin flagga till Bulgariens. Från Teneriffa seglade de sedan till Brasilien där de fick reparera båten för att kunna navigera vidare till Karibien.

I slutet av april förra året, när ligan var klara med att laga och rusta upp segelbåten seglade de till ön Saint Lucia (en liten oberoende stat som lyder under Storbritannien) för att ta emot narkotikan som skulle transporteras vidare till Spanien.

När alla bevis hade samlats in genomfördes i slutet av maj 2023 en gemensam maritim operation mellan Policía Nacional och den spanska marinen som gjorde ett tillslag mot segelbåten mitt ute på Atlanten, över tusen sjömil från Spaniens kust.

Detta var en del av en internationell operation (samordnad av Special Anti-Drug Prosecutor’s Office) där den brittiska myndigheten NCA samt amerikanska, italienska och portugisiska myndigheter.

Polisen grep de fyra besättningsmedlemmarna på båten som var av bulgariskt, franskt och svenskt ursprung.

Vet du mer om händelsen? Kontakta Prime Crime på mejlen [email protected]
Du är självklart anonym.

Recent Post

TV4-profil från “Robinson” döms för grovt barnpornografibrott

Mordet på Ellinor Johansson

Cyril Hellman reder ut debatten om Guccikepsar

Kokainligan i Karlstad

Klimataktivist som blockerade trafiken börjar gråta under tingsrättsförhandling