Bingo Rimér i tavelbråk med Leif G.W. Persson

Det här är egentligen inte en historia som vi skulle rapporterat om, men nu gäller det en av våra absoluta favorit kriminologer som på något konstigt vis lyckats med att dra ner byxorna på sig själv. När Leif G.W. Persson kommer med en analys om ett brott så stämmer den oftast, därför känns det extra chockerande när samme Leif stenhårt slår ner på en konstnärs skapande frihet skriver Prime Crimes ansvarige utgivare Mats Pettersson.

För er som undrar vad den här historian handlar om kommer här hiss versionen.

Kändisfotografen Bingo Rimér har på senare år även börjat med att måla tavlor. Ett av hans återkommande motiv är sedlar med kända samtidssvenskar. Han har tidigare skapat konst med Avicii, Greta Thunberg, Lars Winnerbäck och Zlatan Ibrahimović på sedlarna.

Skänka intäkterna till välgörenhet

Bingo väljer att avbilda Leif G.W. på sin nästa tusenkronorssedel där han sedan ska skänka alla intäkter från försäljningen till Musikhjälpen. Ett hedervärt initiativ där tidigare tavlor dragit in flera hundra tusen till välgörenhet enligt konstnären själv.

Jag ville ge Leif en tavla och trodde att han skulle bli väldigt glad och älska möjligheten som en tavla kunde göra för Musikhjälpen i dessa svåra tider. Men han blev allt annat än glad. Han blev helt oväntat väldigt arg och han ville absolut inte vara på någon tavla med mig som skapare.

Bingo Rimér – Instagram

Hotar med advokat

När Leif G.W. nås av nyheten att han har blivit avbildad på Bingos nya sedel så kontaktar han sina advokat som han ber skicka ett brev till Bingo med krav om att alla kopior av konstverket ska förstöras samt hot om vite.

G.W. boxas mot flugor

Det finns knappt något som pekar på att Bingo skulle begått något varumärkes brott mot G.W. Som konstnär har du rätt av avbilda kända personer, platser eller varumärken. Det finns flera lagar om satir och varumärkesparodi som reglerar detta. Detta måste rimligtvis G.W. känna till väldigt väl. Så varför då denna manöver?

Det ser onekligen ut som att G.W. är väldigt rädd och vårdande om sitt varumärke och kör lite skrämseltaktik genom att skicka fram sina pitbulls aka advokater. Kanske för att skrämma Bingo eller kanske för att skrämma andra kreatörer så dom inte får samma idé?

LÄS MER: Attacken mot Zlatan Ibrahimovics bostad

Hur som helst känns det väldigt konstigt att någon som levt hela livet med en lagbok under kudden inte skulle känna till konstnärers skapande frihet.

Uppföljning

Skulle detta mot all förmodan leda till åtal så kommer vi givetvis att bevaka den förhandlingen. Men i nuläget känns det inte som en trolig fortsättning på historien.

På Prime Crime vill vi värna yttrandefriheten och konstnärers rätt till fritt skapande. Det anser vi är en grundbult för en fungerande demokrati.

Recent Post

Cyril Hellman reder ut debatten om Guccikepsar

Kokainligan i Karlstad

Klimataktivist som blockerade trafiken börjar gråta under tingsrättsförhandling

Danjal Kanani frias från marknadsmanipulation för Newton Nordic AB

Societetsprofilen Nina von Krusenstierna lurade “Vid Din Sida” på pengar