Rättegång efter mord på busstorg i Sollentuna

I dag den 10 december börjar rättegången i Attunda tingsrätt med anledning av det uppmärksammade mordet på en 20-årig man på busstorget i Sollentuna den 6 februari i år.

Mordet fick stor uppmärksamhet då det ägde rum mitt på dagen på busstorget i Sollentuna. En tid och plats då många människor och skolungdomar var i rörelse på busstorget som ligger i anslutning till Sollentuna pendeltågsstation.

Polisen kunde den 2 juni i år, efter ett gediget utredningsarbete, gripa en man i 30-årsåldern misstänkt för mordet. Mannen satt då redan häktad i ett annat narkotikarelaterat ärende som han dömdes till fyra års fängelse för. Nu riskerar han att dömas till livstid fängelse.

Omfattande utredningsarbete

– Utredningen har utgått från ett hänsynslöst mord på öppen plats mitt på dagen med stor risk för tredje man. Genom omfattande arbete med övervakningsfilmer, förhör samt analys av telefonuppkopplingar väcks nu åtal mot den person som vi anser har avlossat skotten, säger Daniel Horner, utredningsledare på sektionen för grova brott i polisområde Nord.

Framgångsfaktorerna i utredningen har bland annat byggt på viktiga bidrag som medborgare, lokala näringsidkare och andra aktörer kunnat bistå med.

– Samverkan och filmmaterial har varit två av de viktigaste framgångsfaktorerna i den här utredningen. Vi hade inga vittnen som kunde peka ut gärningsmannen, däremot alerta medborgare på plats som kunde peka ut gärningsmannens riktning när han lämnade brottsplatsen. De gav även ett visst signalement som gjorde att vi kunde identifiera honom efter ett omfattande kartläggningsarbete, säger Diana Rashed Strid, utredningshandläggare på polisområde Stockholm nord, sektionen för grova brott.

Viktig hjälp från allmänheten

Det lokala engagemanget har varit stort kring den här händelsen. Mammor till tonårsbarn som var på platsen har ringt in och skickat in Snapchat-material som deras tonåringar filmat på sina mobiltelefoner på brottsplatsen. Polisen har även fått in mängder av filmmaterial från näringsidkare, polisens egna övervakningskameror och filmmaterial från Stockholms lokaltrafik vilket medfört att man kunnat identifiera och kartlägga den åtalades rörelsemönster.

Rättegången i Attunda tingsrätt avslutas den 18 december.

Nyhet från
Polisen Stockholms län

Recent Post

Tjejligan i Skåne – Stal från 103-årig kvinna

Rättegången mot Pedo Hunting Sweden (PHS)

Återinförd tillfällig gränskontroll vid inre gräns

Artisten och TikTok-profilen Maysa Chouba döms för misshandel

TV4-profil från “Robinson” döms för grovt barnpornografibrott