Flera gripna efter insats mot sexköpare i Västerås

Sex personer greps för köp eller försök till köp av sexuell tjänst vid en polisinsats mot sexhandel i Västerås.

Under två dagar genomfördes en polisinsats i Västerås med målet att lagföra personer som köper sexuella tjänster och hitta de som säljer sex och erbjuda dem hjälp.

– Vi vet att en stor del av sexhandeln sker via annonser på nätet, det hjälper oss att hitta sexköpare och utsatta kvinnor, säger polisen David som deltog vid insatsen.  

På tisdagskvällen riktades arbetet mot en bil med två kvinnor i som stod parkerad på Centralstationen i Västerås. När polisen började spana mot bilen dröjde det inte länge innan flera män som kontaktat kvinnorna dök upp för att köpa sex.

– Vi ser ofta att sexhandeln sker på hotell eller campingar, men den här gången skedde det helt öppet på olika parkeringar, troligtvis för att kvinnorna var på genomresa och saknade pengar för att hyra ett rum, säger David.  

Under insatsen erbjöds kvinnorna hjälp och fyra män greps för köp av sexuell tjänst.

– Kvinnorna är inte misstänkta för något brott och hördes som vittnen i utredningarna. Via samtal erbjöds de hjälp för att komma ur situationen som de befinner sig i. Kvinnorna själva är brottsoffer och pengarna går allt som oftast till någon annan än de själva, säger David.

– Alla fyra män erkände brott och släpptes fria efter att vi säkrat bevis och hållit förhör. Innan de åkte vidare erbjöds de hjälp som syftar till att förebygga framtida sexköp.

Polisens arbete fortsatte under onsdagskvällen då en man blev misstänkt för köp av sexuell tjänst och annan man för försök till köp av sexuell tjänst.

Fler insatser att vänta   

Genom utbildning, förbättrade arbetsmetoder och planerade insatser har lokalpolisområde Västerås höjt förmågan att arbeta mot prostitution och människohandel.

– Det är viktigt att polisen är outtröttliga i arbetet mot sexhandeln som mer eller mindre är ständigt pågående. Det handlar i stort om organiserad brottslighet och människors rätt till tryggt och säkert liv, säger Sara Ekström, lokalpolisområdeschef i Västerås.  

– Att vi nu genomför insatser och ytterligare har höjt kunskapen i arbetet mot sexhandel, innebär att fler utsatta erbjuds hjälp och de som köper sex i större utsträckning riskerar att lagföras.

Nyhet från
Polisen

Recent Post

Cyril Hellman reder ut debatten om Guccikepsar

Kokainligan i Karlstad

Klimataktivist som blockerade trafiken börjar gråta under tingsrättsförhandling

Danjal Kanani frias från marknadsmanipulation för Newton Nordic AB

Societetsprofilen Nina von Krusenstierna lurade “Vid Din Sida” på pengar