Falcon Funds-härvan

Foto: Polisen

År 2014 började det svenska premiepensionssystemet erbjuda tre blandfonder från Falcon Funds, ett fondbolag på Malta.

Efter att fonderna anklagats för att ha gjort investeringar som var tvivelaktiga i slutet av 2015 så inledde Pensionsmyndigheten en granskning av Falcon Funds.

Pensionsmyndigheten sade upp samarbetsavtalet med Falcon Funds under 2016, vilket också var första gången någonsin som Pensionsmyndigheten har sagt upp ett avtal med ett fondbolag.

Falcon Funds hävdade att de inte gjort sig skyldiga till några oegentligheter och efter det har Pensionsmyndigheten och Falcon Funds haft utdragen rättslig process sinsemellan.

De fyra personerna bakom bolaget kallas i internationell media för “Falcon Funds Four” och det blir en internationell jakt där en av de anklagade, Max Serwin, bland annat grips på Londons flygplats, men klipper sedan sin fotboja under hemarrest och rymmer med falska dokument.

Max Serwin greps igen vid gränsen till Ungern och Ukraina.

Han utlämnades till Sverige och ställdes inför rätta tillsammans med de andra åtalade i Stockholms Tingsrätt.

Pensionsmyndigheten är överens med Falcon Funds förvaringsinstitut, Bank of Valletta, och försäkringsbolag om utbetalningar av sammanlagt 32,5 miljoner euro, motsvarande cirka 335 miljoner svenska kronor, till drabbade pensionssparare och pensionärer. Pengarna återförs till drabbade sparare och pensionärer under hösten 2020.

Källa: Privata Affärer
Total
0
Shares
Related Posts